ОАРИЛ


Тимската работа е главна карактеристика на ОАРИЛ во Болница „Плодност“ и нуди најсовремени и висококвалитетни анестезиолошки услуги, употребувајќи најсовремена апаратура од познати светски произведители. Одделот обезбедува 24/7 часовна специјалистичка дејност, според највисоките стандарди (ASA, ESA, ESRA).

Улогата на анестезиолозите во ОАРИЛ е повеќенаменска и тие обавуваат повеќе дејности:

1. Консултативна дејност
Вообичаено се реализира при првата средба во анестезиолошката амбуланта, а опфаќа:

 • Предоперативен специјалистички и консултативен анестезиолошки преглед
 • Преданестезиолошка еваулација на здравствената состојба
 • Предоперативна припрема ако од неа има потреба
 • Оценка на состојбата и степенот на анестезиолошко-оперативен ризик (ASA)
 • Прибавување на писмена согласност за изведување на операцијата со анестезија

2. Анестезиолошката дејност:

 • Амбулантни анестетици за оперативни интервенции и инвазивни дијагностички процедури
 • Општи и регионални анестезии во дневна болница за оперативни зафати кои се решаваат во тек на 24 часа
 • Анестезија за инвазивни процедури во ИВФ центарот
 • Анестезии во оперативен блок
 • Општа анестезија
 • Регионална анестезија( SA, EDA, EDA-Spin-komb)

Во родилниот блок се практикуваат:

 • Акушерската аналгезија и анестезија – со примена на регионални техники (SA, EDA, EDA-Spin-komb) и walking epidural техника која овозможува мобилност на трудницата
 • Безболно породување – опција која им се нуди на бремените

3. Постанестетички надзор на оперираните
Во оваа единица се третираат пациентите непосредно во постоперативниот и постанестетичкиот период. Пациентите се под проширен мониторинг на хемодинамиката, респираторната и останатите витални функции. Се спроведува оксигенотерапија, додатна аналгезија, се прати будноста, се превенираат несаканите ефекти од анестезијата. Тука пациентите престојуваат до стабилизација на виталните функции.

4. Единица за интензивно лекување (ЕИЛ)
Тимскиот пристап во работата во ЕИЛ овозможува лекување на пациенти на кои им е потребен специјален третман поради загрозени или нарушени витални функции, независно од типот на заболувањето. ЕИЛ, оперативниот блок, акушерскиот блок и неонатолошкото одделение се под посебен режим на спроведување на мерките од програмата за превенција на интрахоспитални инфекции.

5. Реанимацијата
Реанимацијата е една од дејностите на анестезиолозите, кои се оспособени за сите реанимациони процедури за основно и напредно одржување во живот кај сите возрасти без исклучок.

6. Третман на акутна и хронична болка
Една од повеќето дејности на анестезиологот е и сузбивањето на болката во акутен или хроничен стадиум.Процедурите и третманот се спроведуваат за оперирани и неоперирани стационарни пациенти.Вакви услуги им се нудат и на нехоспитализирани пациенти во дневната болница.

Модерните анестезиолошки методи овозможуваат безболни операции. Анестезијата значи елиминација на чувствата. Анестезиолошкиот тим ги контролира пред, за време и после операцијата крвотокот, дишењето и другите витални органи на пациентката/пациентот. Докторите специјалисти по анестезиологија извршуваат работни задачи во оперативниот и родилниот блок, во одделот за интензивна нега и одделението за третирање на хронична болка.


Plodnost 0021 Dst 4905

Plodnost 0011 Img 0512ajshfgd New2
Оддел за Анестезија:

Prim. D-r Trajan Ivanoski

Прим. Д-р Трајан Иваноски

Анестезиолог
Prim. D-r Vasko Dimitrovski

Прим. Д-р Васко Димитровски

Анестезиолог
Spec. D-r Filip Trajkovski

Спец. д-р Филип Трајковски

Анестезиолог
Spec. D-r Mimoza Gelevska

Спец. д-р Мимоза Гелевска

Анестезиолог
Biljana Popovska Markovska

Билјана Поповска Марковска

Одговорна сестра
Senida Memedovska

Сенида Мемедовска

Медицинска сестра
Biljana Dimitrovska

Билјана Димитровска

Медицинска сестра
Aneta Veljanoska

Анета Велјаноска

Медицинска сестра
Biljana Markovska

Биљана Марковска

Медицинска сестра
Andrijana Lozanovski

Андријана Лозановски

Медицинска сестра
Eleonora Ivanova-Djarlieva

Елеонора Иванова Џарлиева

Медицинска сестра
Marija Kumchevska

Марија Кумчевска

Медицинска сестра


Plodonost Logo

ПЗУ Болница Плодност
Plodonost Logo

ПЗУ Болница ПлодностКонтакт


Закажи Преглед

Администрација Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 19:00
САБ 08:00 – 13:00

Ординација по Педијатрија

Педијатрија Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 13:30
САБ-НЕД Затворено


Локација

lokacija-plodnost

Болница Плодност се наоѓа на улица Асном бр.9 (на патот за лавчанска населба познато како Лавци). За насоки до нашата болница кликнете на подолниот линк.

© 2023 Болница Плодност. Сите права се задржани.

mk_MK