Лабораторијата за Молекуларна Дијагностика


Лабораторијата за молекуларна дијагностика при ПЗУ Плодност нуди поголем број на молекуларно-билошки техники кои опфаќаат докажување, анализирање и детекција на присуство или отсуство на одредени причинители на болест ( бактериски и вирусни инфекции), рана детекција на болести ( присуство или отсуство на мутации поврзани со одредено генетско заболување) и генетски состојби. Детекцијата се врши со користење на универзална PCR техника и тоа real-time PCR и multiplex-real time PCR базирани на детекција на нуклеински киселини ( ДНК и РНК) кои се многу посензитивни и поспецифични во однос на традиционалните методи за детекција на вируси и бактерии.

Во склоп на лабораторијата за молекуларна дијагностика функционира и COVID центар во кој се изработуваат анализи за детекција на SARS-CoV-2/COVID-19 признаени и одобрени од страна на Министерството за здравство на Република Северна Македонија и Светската Здравствена Организација (СЗО).

Лабораторијата за молекуларна дијагностика при ПЗУ Плодност ги нуди следните анализи и испитувања:

Covid-19 анализи
- Молeкуларна RT- PCR детекција на SARS-CoV-2 (Covid19)
- Молeкуларна RT- PCR детекција на SARS-CoV-2 (Covid19) и Influenza A+ Influenza B
- Брз антигенски тест
2. Femoflor Screen анализа
3. Androflor Screen анализа
4. HPV-Quant21 молекуларна анализа- детекција на 21 тип на високоризичен и нискоризичен HPV
5. Молекуларни анализи за детекција на Candida spp, Ureaplasma spp. и Gardnerella vaginalis
6. GBS- молекуларна анализа за детекција на Streptococcus agalactiae
7. MTNC- молекуларна анализа за детекција на сексуално преносливи инфекции (Мycoplasma genitalium, Тrichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae)
8. Молекуларна анализа за рана детекција на лактозна интолеранција
9. Молекуларна детекција на мутации во BRCA1 и BRCA2 гените
10. Тромбофилија и фолатен метаболизам
11. Молекуларна анализа за детекција на цистична фиброза
12. Фетална RHD генотипизација
13. Микроделеции на Y хромозомот со анализа на AZF регионот


Plodnost 0017 Dst 4915

Новости

30 август 2022Оваа метода веќе се вдомува во нашата болница и единствено кај нас се применува во Македонија. Кај пациентки со карцином на гениталните органи, во конкретниот случај карцином на ендометриумот (слузницата на матката), најнов тренд е вадење на матката, јајоводите и јајчниците и лимфните жлезди во карлицата (пелвични) и надвор од карлицата (парааортални и паракавални), по лапароскопски пат. На овој начин се мапираат лимфните жлезди и се одредува стадиумот на болеста.
„Оваа метода ја применуваме кај пациентки со низок и висок степен на ризик. Во конкретниот случај, пациентката имаше 64 години, висок крвен притисок и голема телесна тежина. За оваа процедура, покрај вештината што треба да ја поседува хирургот за отстранување на лимфните жлезди, потребна е и скапа лапароскопска опрема со 4К камера, која користи инфрацрвени зраци. Ние имаме таква опрема. Пациентката на стомакот има само три мали посекотини по половина сантиметар, а болницата ја напушти третиот ден. Истата вечер на денот на операција, беше мобилизирана. Ова е најнов тренд во светот“, вели д-р Христијан Трпчевски, млад но многу искусен и вешт лапароскопист.
Погледнете краток инсерт од текот на операцијата на следниот линк:
SENTINEL LYMPH NODE BIOPSY СО ИЦГ ЗА КАРЦИНОМ НА ЕНДОМЕТРИУМ
Погледнете ја скратената операција на нашиот YouTube канал:

  […]

Прочитај повеќе

11 август 2022Пред два месеци направено е лапароскопско поткренување на матката кај млада жена на 30 години со субтотален пролапс на матката (испаѓање надвор од вагината).
Оставивме простор да видиме како ќе се опорави пациентката и како ќе се чувствува. Таа е добра и пресреќна што и е зачувана матката. Имено, кај овие жени се прави вадење на матката по вагинален пат. Ние применивме метода со која ја зачувавме матката. Направивме лапароскопско подигнување за пектинеалниот лигамент на карличната коска со помош на мрежичка. Со оглед на тоа дека имавме искуство со подигнување на вагината (волт пролапс) кај преходни 3 пациентки на сличен начин, операцијата ја направивме за само 1 час. Пациентката наредниот ден ја напушти болницата.
Друг алтернативен пат за поткренување на пролабираната матка е сакроколпопексијата, но таа е поврзана со повеќе компликации, појава на стресна инконтиненција, плус бара подолга хоспитализација и подолга аналгезија.
„Ова е нова метода за која сѐ уште се собираат искуства во светот. Ние остануваме доследни на нашата визија и мисија да применуваме најнова технологија и техника на ендоскопската хирургија“, вели д-р Христијан Трпчевски, младиот, но многу искусен лидер во областа на микроинвазивната хирургија во Македонија.
Оперативниот зафат може да го погледнете на следниот линк:

  […]

Прочитај повеќе

26 јули 2022Единствено кај нас во Македонија – трета операција по ред од овој вид!!!
Кај постара жена, со претходно извадена матка поради слабост на мускули и лигаменти на карлично дно, испаѓа вагината надвор од телото. Направена е и оперативна корекција по вагинален пат на друго место, без успех.
„Ние применивме нова техника на лапароскопско подигнување на вагината за пектинеалниот лигамент на внатрешната страна на пубичната коска во абдоменот. Ова е нова техника и првичните резултати покажуваат дека е многу подобра од т.н. сакропексија, кога пролабираната вагина се подигнува за задната коска на карлицата (сакроколпопексија). При оваа операција висок процент од жените имаат постоперативни проблеми со дефекација. Кај пектинеопексијата тие проблеми ги нема. Ни останува подолготраен „follow up ".
Претходните две пациентки имаат многу добар постоперативен тек. Ова е мутилантна операција и единствено во Македонија се изведува кај нас, а ја работат вешти и искусни лапароскописти.
Мрежичката што се поставува е трајна и нересорбилна. Кога ќе направиме повеќе вакви операции, ќе ги објавиме нашите резултати во меѓународна литература. Работиме на проспективна студија, медицински базирана на докази.
Плодот од успешно завршената операција е нашето најголемо задоволство“, вели д-р Христијан Трпчевски, шеф на одделот за ендоскопска хирургија.
Погледнете краток инсерт од текот на операцијата на следниот линк:
ВИДЕО: ЛАПАРОСКОПСКА ПЕКТИНОПЕКСИЈА ЗА ВОЛТ ПРОЛАПС
 
Погледнете ја скратената операција на нашиот YouTube канал:

  […]

Прочитај повеќе

26 јули 2022Лапароскопската хирургија и хистероскопските операции се позачестени во Болница Плодност. Класичната хирургија во 85% од случаите ја заменивме со лапарохистероскопски операции, кои за докторите се потешки за изведување, но за пациентите бенефитот е голем. Хоспитализацијата трае од неколку часа, до максимални два дена, со што опоравувањето на пациентите е пократко и побргу можат да се вратат на работните обврски.

 
„Минатата недела во Болница Плодност беше многу динамична, беа изведени 10 хистероскопски и 12 лапароскиопски операции за вадење на цисти на јајниците, од кои 4 завршија со тотално вадење на матките. Во еден случај беше изведено комплетно вадење на лимфните жлезди во малата карлица за карцином на ендометриумот и една несекојдневна лапароскопска пектинеопексија, подигнување на вагиналните ѕидови за пектинеалниот лигамент на пубичната коска кај пациентка со т.н. Vault prolaps, после класично вадење на матката.“
„За оваа операција, која единствено се прави кај нас во Македонија и само во неколку напредни лапароскопски центри, како најнова метода за која се уште се собираат првичните искуства, повеќе ќе информираме во наредна објава. Го чекаме исходот од опоравувањето на пациентките. Првите две беа одлично корегирани. Во светот има малку објави за ваквиот тип на операции и се собираат почетни искуства. Доколку имаме поголема фреквенција, значаен ќе биде и нашиот придонес“, истакна д-р Христијан Трпчевски, шеф на одделот за ендоскопска хирургија.
 
  […]

Прочитај повеќе

8 јуни 2022Дермоидните цисти се од вродено потекло. Настануваат од герминативното ткиво на фетусот и можат да се развиваат на било кој дел во телото. Во конкретниот случај кај нашата пациентка, на двата јајници. Тие можат да растат подоцна во животот кога се манифестираат со болки и неплодност. Тоа е плурипотентно ткиво и можат да содржат коски, рскавица, гној, лој, заби, штитна жлезда итн. Можат да растат енормно оштетувајќи го ткивото на јајчникот.
Процедурата ја објаснува д-р Христијан Трпчевски, кој го предводеше оперативниот зафат кај младата девојка:
„Кај оваа млада девојка, на десниот јајник имаше таква циста од 7 цм, а на левиот 3цм. По лапароскопски пат извадено е цистичното ткиво со конзервација на здравото оваријално ткиво, за да може во иднина пациентката да биде мајка. Билатералните цисти се поретки додека во нашата пракса сме имале многу случаеви на дермоидни цисти на едниот јајчник.“ рече д-р Христијан Трпчевски по завршениот оперативен зафат.
 
 
[…]


Прочитај повеќе
29 мај 2022Претставници од Болница „Плодност“ учествуваа на „XXIII Национален конгрес за стерилитет и репродуктивно здравје со меѓународно учество“, кој се одржа од 26 до 29 мај 2022 во Боровец, Р. Бугарија. Присуствуваа директорот прим. д-р Таше Трпчевски, ембриологот м-р Стефан Матиќ и молекуларниот биолог Симона Бардакоска, кои разменија мислења со останатите гинеколози од Бугарија и странство, за нивни искуства во областа на хуманата репродукција.

На конгресот активно учество со свои излагања имаа прим. д-р Таше Трпчевски и м-р Стефан Матиќ. Во рамките на сесиите, одржаа предавања преку кои презентираа специфични случаеви кои се дел од работните искуства во Болница Плодност.

Присутните доктори со овации ги пофалија нивните предавања, како пример за успешност во многу тешки случаи на оператива и ИВФ, што ги прави единствени во регионот.
Честитки за нашиот тим, кој достојно насекаде низ светот ја претставува Болница „Плодност“.

 

  […]

Прочитај повеќе

15 мај 2022Кај млада девојка во Болница Плодност успешно е извадена циста параоваријална (до јајчникот). Ова е доста карактеристичен случај. Девојката пред два месеци е третирана лапароскопски на друго место, само со пункција, односно празнење на течноста.
„Кај нас, пациентката доаѓа со болки и видлив ултрасонографски наод за параоваријална циста од 14 сантиметри.“
„При експлорација, огромната цистична маса беше срасната со црева и оментум. Направена е обемна атхезиолиза и делиберација на цревата, после кое се прикажува цистата, од која се евакуирани 2 литра течност. Направена е тотална цистектомија со конзервација на јајчникот, бидејќи пациентката нема остварено репродукција.“
„Ова беше навистина тешка и обемна лапароскопска операција, поради колизијата со цревата, а во нашата болница ова е веќе рутина. Претходно, во слични постапки, биле извадени и поголеми цисти до 25 сантиметри, со 4-5 литри течност“, истакна по операцијата, нашиот лапароскопски експерт, д-р Христијан Трпчевски.
Пациентката ја напушти болницата, веќе следниот ден.
 
[…]


Прочитај повеќе
9 мај 2022Здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „За нас“, годинава одлучи токму од Битола да започне одбележувањето на меѓународната недела на сестринството, а домаќин на овој настан беше Болница „Плодност“, која веќе 11 година е докажан лидер во ивф постапките, оперативните зафати и прекрасните услови за породување, но и единствена болница во земјава која го применува практично породувањето во вода. Светскиот ден на акушерките, 5 мај, настан кој се одбележува во рамките на меѓународната недела на сестринството, од 5-12 мај, се одржа во хотел „Премиер“, во присуство на акушерки и медицински сестри од целата држава.
„Ние медицинските сестри не сме ангели, но сме сигурно втората најубава работа по ангелите“ е слоганот на Здружението „За нас“. Затоа, мора да се избориме за сите права на акушерките, кои ја имаат најблагородната професија на светот, да бидат први во чинот на доаѓање на свет на нов живот. Сепак, акушерките, како и останатите медицински сестри се на маргините и само заедно можеме да го истакнеме нивното значење и местото кое што го заслужуваат во општеството“, истакна претседателката на здружението, м-р Горданка Бешлиовска.
Таа воедно ги пофали активностите на Болница „Плодност“ и нејзиното значење во сите сфери на гинекологијата, акушерството, ИВФ процедурите и оперативните зафати. Како домаќин, пред присутните се обрати и прим. д-р Таше Трпчевски, кој ги истакна сите заложби и успеси на болницата во изминатите речиси 11 години од нејзиното постоење. Особено го потенцираше породувањето во вода, како метода која единствено се применува во државата во оваа болница, но застана и во поддршка на медицинските сестри, а со тоа и на акушерките.
„Пионери сме во постапката породување во вода, а досега може да се пофалиме со бројка од над 100 породувања со оваа метода. Единствени сме и во многу оперативни зафати, но сето ова ќе биде презентирано во наредниот период, затоа што ќе воведеме и операции во живо. Нашите акушерки се со пациентките од првиот момент, па се до нивното заминување од болницата со бебињата. Затоа, од оваа средба упатувам поддршка до сите медицински сестри и до акушерките, дека ја имаат нашата поддршка за остварување на нивните права“, истакна прим. д-р Таше Трпчевски.
На средбата се обратија и главната медицинска сестра на Болница „Плодност“ Ребека Алексовска и координаторката на акушерките во здружението „За нас“ Милица Беслаќ.
Како единствена болница во земјава во која се практикува породување во вода, беа претставени две презентации од медицински сестри, Марија Василевска акушерка - „Породување во вода“ и неонатолошката сестра Фросина Талевски - „Неонатолошки аспект за раѓање во вода“.
На настанот беа доделени посебни благодарници до д-р Таше Трпчевски од страна на здружението „За нас“, за акушерките во Клиничка болница Битола и за одговорната медицинска сестра во одделот гинекологија и акушерство во Болница „Плодност“ Мерлинда Драла, поради нејзините заложби за унапредување на акушерството и долгогодишното искуство кое несебично е пренесено на сите останати акушерки во болницата.
Одбележувањето на 5 мај, Светскиот ден на акушерките, беше збогатен со настапот на учениците од Државното музичко училиште во Битола Наталија Николовска на виолина и Алексеј Белевски на пијано, а на настанот, во живо, свои слики создаваше Живко Поповски- Цветин, кој потоа им ги подари на присутните.
 
[…]


Прочитај повеќе
8 мај 2022Уште еден голем успех на тимот на Болница Плодност, на кој сме особено горди.
Успешно заврши породувањето на мајка, со претходно изведен абдоминален серклаж, по лапароскопски пат во 12-тата гестациска недела.
Поради конгенитална слабост на внатрешното устие на матката и покрај поставените вагинални серклажи, претходните две бремености на пациентката завршуваа со спонтан абортус, во 20-25 гестациска недела на плодот.
Единствен начин пациентката да го задржи плодот, беше поставување на абдоминален серклаж по лапароскопски пат, што за прв пат е направен во Македонија од страна на д-р Христијан Трпчевски, со асистенција на д-р Сотир Ропи.
Денес имаме сосем друга приказна. Во 34 гестациска недела, родено е витално машко бебе со родилна маса 2310 грама со царски рез.
Во искуството на медицинскиот тим на Болница Плодност има повеќе породени мајки со претходно интра абдоминални серклажи со лапаратомија (класична операција) кај бремени жени и превентивни лапароскопски серклажи кај небремени жени со вродена слабост на внатрешното устие на матката.
Се гордееме што запишавме историја – за прв пат поставен интра абдоминален серклаж за време на бременост по лапароскопски пат во нашата држава и успешно завршување на раѓање со здрав плод.
Светски стандарди, применети во нашата држава. Во Болница Плодност, се е можно!

  […]

Прочитај повеќе

7 мај 2022Sentinel limph node dissection with indocianin green - Единствено во нашата држава во Болница Плодност.

Деновиве, лапароскопскиот хируршки тим на Болница Плодност предводен од д-р Христијан Трпчевски, направи тотално отстранување на матка со сентинелно обележување на лимфните жлезди со индоцијанин зелено, кај 73 годишна пациентка. Отстрането се и лимфни жлезди во малата карлица.

„Главен проблем во случајов е што пациентката е ниска, со телесна тежина од 130 кг. Поради вишокот килограми, потешко можат да се оперираат ваквите пациентки по лапароскопски пат. Ние успешно ја изведовме оваа операција лапароскопски, што е голем бенефит за пациентката и покрај огромната телесна маса. Со класична операција, опоравување ќе беше многу долго. Пациентката ја напушти болницата на третиот постоперативен ден. Иако за нас лапароскопскиот пристап во случајов беше потежок, за пациентката е секако многу полесно. Наша цел е да им олесние на пациентите. Ја искористивме предноста на лапароскопско обележување на лимфните жлезди со контраст индоцијанин зелено, метода која се работи единствено кај нас во Македонија“, вели д-р Христијан Трпчевски.

Ова е само уште еден голем успех, во низата последни успеси и методи, кои во државата се работат единствено во Болница Плодност.

  […]

Прочитај повеќе

7 мај 2022Големината на момите сместени во шуплина на матката игра круцијална улога за комплетно вадење по хистероскопски пат во еден чекор без повторна операција. Миом над 3 cm кај пациентка е со ризик за мултипни процедури.
Кај инфертилна пациентка, направена е во еден акт (со една операција), вадење на миом со големина од 5 cm. Тоа е голем миом со оглед на локализацијата, кој ја исполнуваше целата шуплина на матката и оттаму предизвика неплодност. Ризикот за вадење по хистероскопски пат е голем, со оглед на големината на миомот и неможноста за слободна манипулација со ресектоскопот, затоа што може да дојде до поголемо крварење.

Медицинскиот тим, предводен од д-р Христијан Трпчевски, направи успешно вадење на целиот миом во еден акт без никаква компликација Инаку, миоми помали од 3 cm во шуплината на матката, за нас се веќе рутинска постапка. Оваа големина на миоми од 5 cm е cut off за хистероскопско вадење на истите. Пациентката ја напушти болницата по само 5 часа.

Ова е потврда дека го достигнавме горниот лимит, односно сме меѓу најдобрите за вадење на миоми по хистероскопски пат. Едни и единствени во регионот, Болница Плодност. […]

Прочитај повеќе

7 мај 2022Животната желба да има дете, беше пресудна за нашата пациентка, која и покрај возраста, со својата упорност, верба и надеж, на свет донесе машко бебе на 51 година во Болница Плодност - Hospital Plodnost Со оглед на возраста, ова е храбар потег на гордата мајка, но и голем успех за ИВФ тимот на „Плодност“. Над 10-тина претходни обиди со ин витро постапки, не ја обесхрабрија мајката во намерата да има свое дете.
Пресуден момент за бременост на нашата пациентка беше тестот за ендометријална рецептивност, односно ЕРА- тестот, за да ја утврдиме рецептивноста на ендометриумот. На овој начин ја имавме информацијата за точниот час од прозорецот на имплантација на ембрионот, кој беше најважниот момент за бременоста на нашата пациентка. Успехот во цел овој процес навистина предизвика огромна радост и кај пациентката, но и кај нашиот ИВФ тим, кој покажува дека упорноста и знаењето, даваат врвни резултати.

Ова не е прв случај пациентки кои имаат над 50 години, преку ин витро постапки да станат мајки кај нас. Досега, три пациентки на 50 години, две на 52 години и една на 51 година, преку ИВФ постапките во нашата болница, забремениле и донеле на свет свое дете“ рече прим. д-р Таше Трпчевски, по големиот успех кој го постигнаа заедно со ИВФ тимот на Болница „Плодност“.
Среќната мајка, која ја сподели својата радост со јавноста, истакна дека желбите навистина стануваат реалност, но за тоа е потребна упорност, верба и секако, добар медицински тим. Таа изрази посебна благодарност до ИВФ тимот на Болница Плодност, кои беа со неа во текот на секоја фаза во процесот, од забременување до породување. […]

Прочитај повеќе

16 март 2022Лапароскопскиот тим на Болница Плодност - Hospital Plodnost предводен од д-р Христијан Трпчевски, повторно со нов оперативен подвиг.
За прв пат во Македонија е направено одбележување и вадење на сентинелни лимфни жлезди (првите жлезди најблиску до ракот), кај 85 годишна жена со ендометријален карцином по лапароскопски пат, со што се отстранети матката, јајцеводите и јајчниците.
Најпрво направивме предоперативно мапирање на лимфните жлезди со ISG 99 /izocianid grin / и лапароскопска детекција со помош на високософистицирана опрема, (гама камера и интраоперативна 3Д навигација). На тој начин ја подобривме визуализацијата на сентинелните лимфните жлезди за време на операцијата, овозможувајќи попрецизна локализација, односно поточна анатомски локализација. На овај начин ги отстраниме сите сомителни лимфни жлезди зафатени од карциномот, како во малата карлица (pelvic limf nodes), така и надвор од неа (paraaortalni I paracavalni). На овој начин го одредиме хируршкиот стадиум на болеста, избегнувајќи го морбидитетот од комплетната лимфаденектомија.
Пациентката иако има 85 години, добро ја поднесе операцијата која траеше 2,5 часа. Третиот постоперативен ден ја напушти болницата. На денот на операцијата, таа беше мобилизирана бидејќи на стомакот имаше само 3 мали посекотини од 5мм. Ова е најнов тренд на современата лапароскопска технологија. Навистина сум горд што за прв пат ја применивме во нашата држава, рече д-р Христијан Трпчевски.
[…]


Прочитај повеќе
30 ноември 2021Лапароскопската хирургија е мала инвазивна хирургија за пределот на абдоменот и карлицата која користи помош на камера за да создаде ситни засеци или исеченици. Денеска ќе зборуваме за придобивките од лапароскопската хирургија и каде можете да ја добиете најдобрата лапароскопска хирургија во Македонија.
Што е лапароскопска хирургија?
Лапароскопската хирургија е секоја минималистичка операција заснована на лапароскоп, мала камера со светло на крајот што му помага на хирургот да види што се случува во вашето тело. Хирургот ја вметнува камерата во телото на пациентот правејќи ситни исеченици или засеци.

Најчестите операции што може да ги направи лапароскопската техника се:

операција на дебелото црево
хирургија против рефлукс
операција на жолчното кесе
абдоминална хирургија

Главната цел на лапароскопската хирургија е да се дијагностицира и идентификува секое абдоминално или карлично прашање со испитување на органите во двете специфични области.
Предности на лапароскопската хирургија
Сега кога сме запознати со процедурата за лапароскопска хирургија, време е да ги разделиме сите предности на оваа процедура.

Брзо закрепнување и помала болка

Една од суштинските придобивки на лапароскопската хирургија е тоа што не чувствувате никаква болка бидејќи хирурзите обично им даваат на своите пациенти општа анестезија. Пациентите дури и по извршената операција не мора да земаат лекови против болки бидејќи процесот на закрепнување е брз. Тоа е една од главните причини зошто луѓето ја претпочитаат оваа техника во однос на традиционалната отворена хирургија.

Друга придобивка од лапароскопската техника е тоа што хирургот не мора да ги исече мускулите за да стигне до специфичното хируршко место каде што се случува примарната дијагноза. Ако хирургот не мора да пресече мускул, тоа значи дека има многу минимално сечење на ткивото и лузни кои многу брзо закрепнуваат. 
However, you need to make sure that the hospital you select does not use the Laparoscopic conventional technique because it can increase the recovery time and scars. You can check out Plodnost, which is the best hospital for Laparoscopic surgery in Macedonia.

Краток престој во болница

Стандардната лапароскопска хирургија трае максимум еден час и не вклучува никакви инвазивни оперативни техники, така што пациентот не мора понекогаш да остане во болница. А и да трае лапароскопската операција повеќе од еден час, пациентите не кажуваат повеќе од еден ден во болница.

Минималните внатрешни инфекции

Лапароскопската хирургија не вклучува длабоки исеченици или засеци, што ги штити внатрешните органи и ткива од секаков вид инфекција што може да ја предизвика конвенционалната операција. Значи, тоа е една од најбезбедните процедури за дијагностицирање на болка или кое било друго прашање во пределот на стомакот или карлицата. 
Заклучок
Here we want to conclude our article about the benefits of laparoscopic surgery. And we hope that you will take our suggestion and check out Hospital Plodnost for the best Laparoscopic surgery in Macedonia.
  […]

Прочитај повеќе

25 ноември 2021IVF is in vitro fertilization in which the egg is combined with a sperm outside of the woman’s body in a laboratory culture. It is one of the most common assisted reproductive techniques and is a helpful cure for infertility, including fallopian tube blockage or damage.

However, there is too much misconception associated with IVF, so we will talk about the 12 things you should know about IVF success rates today. We will also talk about the best hospital to get fertility treatment with more than 54% IVF success rates.
1. IVF can be a time-consuming procedure.
IVF or in vitro fertilization involves extracting the eggs out of a woman’s body and combining them with sperms, which can be time-consuming. Even though a woman’s egg cycle is 28 days, the patient has to get hormonal stimulant shots to produce more mature eggs every 10-12 days.
2.  Age can impact IVF success rates.
Age can highly impact the IVF success rates because the fertility rate starts to decrease in the 30s, and similarly, in the 40s, it is very difficult to get pregnant. So, the best age to get the IVF treatment is in the 20s or early 30s.
3. Frozen embryos are better.
Most people do not know that frozen embryos can enhance the IVF success rates up to 50% because they are more stable and ready for survival.

4.  IVF can be of different types.
Another important thing to know about IVF treatment is that there are many types of this technique, including natural IVF, mild IVF, and high drug-intensive IVF. The doctor will suggest you a suitable IVF after examining your condition.
5. IVF is not taboo.
First, we want to tell you that women’s fertility decreases with time because the quality of eggs reduces, so couples tend to seek IVF treatment more than you can imagine. According to statistics, more than 12% of women between 15 to 49 have fertility issues.

6. Be ready for multiple cycle treatments.
If you think of IVF treatment, you need to be ready for multiple cycles as it is not a one-time procedure. As the number of IVF cycles increases, the chances of pregnancy and fertility also increase.
7. Likelihood of multiple pregnancies.
And another important thing that you should know about IVF success rates is that there is a high likelihood of multiple pregnancies involving twins or triplets. 
8. There is no 100% surety.
You need to keep in mind while going for IVF treatment that you won’t get 100% surety with this technique or any other fertility method. The average IVF success rate is up to 35%.
9. Dads are involved in the IVF procedure.
Most people have a common misconception that only women get emotional anxiety during the IVF procedure; however, the darts go to the same. 
10. There are additional fertility treatments than IVF as well.       
If you do not want to go for IVF, other fertility treatments can be considered. And if you want to improve IVF success rates can go for additional treatment options like PGS, PGD, Embryoscope, etc.
11. Your IVF efforts are worth it.
The bottom line is that all your IVF efforts are worth it, no matter how draining or expensive they are, so don’t let anybody tell you that you are just wasting your time and money. It is very brave of you to try everything possible to make your family.
12. Hospital selection can highly impact IVF success rates.
You need to select a highly reputable hospital for your IVF treatment because it can impact IVF success rates. We highly recommend you Hospital Plodnost, based in Macedonia, with a more than 54% success rate in IVF and other fertilization treatment as they have the best embryologists and modern technology.
Заклучок
We want to conclude our article about the 12 things you should know about IVF success rates. And we hope that we have cleared quite a few common misconceptions, and we believe that you will consider our suggestion and check out Hospital Plodnost for the best IVF services.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 
  […]

Прочитај повеќе

18 ноември 2021The battle to have a baby can be one of the most difficult journeys that you will ever undertake. However, with advances infertility treatments and IVF success rates, it is easier than ever for couples who are struggling to conceive naturally. There are many misconceptions about infertility, but truthfully it affects 1 out of 6 people around the world! This blog post contains a few key pieces of information you need to know before undergoing an IVF treatment so that you can increase your chances of having a healthy baby.
Maintain a Healthy Weight
Excess weight can significantly decrease your chance of success with IVF. Maintaining a healthy weight is the easiest way to enhance fertility and improve chances for conception through an in vitro fertilization treatment. This may sound like common sense, but there are many people who overeat when they find out they have infertility issues because it brings the emotional pain of the infertility diagnosis to a physical level.
The best thing you can do for yourself if undergoing an IVF treatment is maintain your weight and focus on good health practices so that you feel as healthy as possible both physically and emotionally!
Optimize Sperm Health
The first step to optimizing sperm health is identifying any potential issues and correcting them as quickly as possible. Some of the most common causes for low sperm count, slow-moving or sluggish sperm are:

Tobacco use
Alcohol consumption
Excessive caffeine intake (more than three cups a day)
Marijuana usage
Long term exposure to pesticides or other toxins

 

If you are experiencing any of these issues, it is best to get them corrected before undergoing an IVF treatment at PLODNOST Hospital. Fortunately for men who have already started trying through natural methods, improving sperm health can be fairly simple and inexpensive! All that is needed is a good multivitamin (aim for a higher zinc content) and some dietary changes.
Reduce Your Stress
Another important aspect of IVF success is reducing your stress. While this may seem like an impossible task, there are many things that you can do to combat the high levels of anxiety and depression associated with an infertility diagnosis. Some simple tips include:

Exercise regularly (any exercise will be beneficial)
Eat a healthy diet with less caffeine, alcohol, and processed sugars
Quit smoking if applicable
Limit the amount of time you are spending on your laptop or phone (try to avoid large amounts of screen time)

If you can manage to reduce your stress effectively before starting IVF treatment at PLODNOST Hospital then it is likely that you will have an easier time with the treatment itself. […]

Прочитај повеќе

2 ноември 2021Choosing a fertility clinic near you can be an overwhelming process. There are so many questions, and you want to make sure that you find the best one for your needs. Not all clinics are created equal! In our blog post, we will discuss what you should look for when selecting a fertility clinic near you and we hope that you will select Plodnost Hospital for your fertility clinic needs.
Локација
Where is the fertility clinic located? Is it near your home or work, and how easy will it be for you to get there once a week? If they are too far away from where you live then this may not be the best option. Sometimes it is worth the drive to find a fertility clinic with more experience and expertise.
If you live in an urban area, then there may be multiple clinics that are near you. However, if this isn’t your case then it will become much easier to narrow down which one would be best for you. Make sure they have office hours that work for you.
If there are multiple fertility clinics near where you live, then take a look on their websites to see if they list information about the types of conditions that each clinic deals with most often. If one specializes in your specific condition then it will be worth picking up the phone and giving them a call.
When looking for a fertility clinic, you are looking for a clinic that is near your home, has office hours that work around your lifestyle, and specializes in the condition you deal with.
Services
The fertility clinic should offer services that are tailored to your needs. If you have specific questions, then make sure they can answer them with ease and knowledge.
There are some clinics that specialize in certain issues like male infertility or IVF. Make sure the fertility clinic near you offers what is necessary for the treatment of your condition. They will also need to have the proper equipment and resources for your treatment.
Some fertility clinics also offer support services like in vitro fertilization pre-screening or counseling, which will be beneficial for those who need a little extra help getting through this process.
Before you make an appointment with any clinic near you, make sure they can provide what it is that you need.
Cost and Payment Plans
The cost and payment plans can vary at every fertility clinic. There are some which offer a sliding scale fee based on your income, while others may have an all-inclusive pricing package
I suggest that you do not just pick the first one that offers what is listed above but also consider their prices before making any appointments. The average price for a fertility clinic near you can range from $300-500 per month, which includes all treatments and medications.
Is there a payment plan available? If so, what are the terms of it like? You want to be able to afford treatment at your chosen fertility clinic while maintaining other aspects of your life as well. It is important that when looking for a fertility clinic near you, you consider the payment plans that are available.
[…]


Прочитај повеќе
15 октомври 2021You have probably heard that parenting isn’t easy. We agree that being a mommy brings too many responsibilities. Newborn babies also bring excitement into their parents’ life. However, mommies are stressed to take care of newborns. These little angels can turn your life upside down. So, focus on your health and your newborn so that both stay healthy. Here we will share the seven newborn baby tips that help new mommies enjoy and protect their babies. So, let’s start exploring the newborn baby care tips that might prove useful for both new moms and second-time moms.
Newborn Baby Care Tips
1. Take care of yourself
Many new mommies neglect their health, but it’s a major disaster. Kindly keep in mind that mommy’s health is also equally important as the newborn. Eat healthily and drink plenty of water with some good sleep. It helps you to keep yourself fresh and focus on newborn baby care.
Many mommies complain that they can’t sleep with a newborn. So set your routine to sleep with your baby routine. It helps maintain your energy, and you will have a good time caring for your newborn baby.
 

2. Know when to seek additional help
It would help if you kept in mind that parenting is a challenging face of life. So instead of taking all the burden, accept the additional help. It allows you to deal with troubles and adequately take care of the new baby. PHI Hospital PLODNOST provides the best neonatal and pediatric service where the best consultants are available to help you.
3. Learn to hold and feed
Since a neonate has a delicate neck and head, many new mommies are more concerned about holding the baby in a position that soothes their babies. A comfortable position in which they can give kangaroo treatment to their neonate and provide them with skin-to-skin contact is recommended. Also, the way you hold your baby should make feeding easy for the baby. If feeding makes your breasts tender, try a cold pack to get rid of soreness.
4. Go with the flow
Don’t burden yourself and go with the flow. Instead, set the time for naps, crying spells, and nursing sessions for managing your day and night routines with the newborn baby. Try to listen and recognize the sound of the baby’s cry. If your baby cries too much, swaddle your fussy baby to soothe him. And do whatever is best for your neonate.
5. Establish visiting rules
Newborns are sensitive. It would help if you take care of every small and big thing happening around them. So, set the visiting rules for every friend and loved one who came to your house and admired the baby. Let them know how to handle the baby and ensure that they wash their hands before holding newborns.
6. Set your visiting times to relax
Set your outdoor times with your newborn baby to change the environment. It helps to change the mood of mommies and brings more energy to them. Ensure that you take proper precautionary measures for taking your baby outside
7. Appreciate your newborns
These days are temporary, and newborns grow too fast. So don’t overstress every time. Instead of that, spend quality time and appreciate their actions.
Takeaway
You can make your post-partum period more relaxing by following the newborn baby care tips that we have mentioned in this write-up. Apply these tips and make every moment enjoyable.
Good Luck To New Mommies! […]

Прочитај повеќе

1 октомври 2021Everyone desires to start a family, but it can be difficult. IVF is an option for couples who are struggling with fertility issues. There are many clinics that offer this service, but not all of them provide the same level of care. In order to get the best experience possible, you should do your research on which clinic offers the highest success rates and will give you individualized treatment plans that are tailored to your needs. Or you can shortcut the research process by receiving treatment from PLODNOST Hospital. This article discusses how good IVF clinics like PLODNOST Hospital operate and what factors make them successful in terms of high success rates.
What is an IVF Clinic?

An IVF clinic is a medical facility that offers in vitro fertilization. This particular fertility treatment involves the extraction of eggs from mature ovarian follicles, which are placed with sperm so they can produce embryos. The embryo’s then transferred into the uterus for implantation and pregnancy.
How We Operate
Many people who are looking for a fertility clinic in Macedonia have heard of our success rates. We offer personalized care and we go above and beyond to help couples achieve their dreams of starting a family. First, when you come into the office, you will meet with your doctor or nurse practitioner. Then they will assess all aspects of your health by taking a medical history and giving you an exam. This information will be used to create your treatment plan which is personalized for each couple.
After the initial consultation, we offer various fertility services such as blood tests, ultrasounds, medications, and surgeries such as intrauterine insemination (IUI) or in vitro fertilization (IVF).
Our success rates are very high because all of our couples receive individualized treatment plans. We research the best fertility treatments for each couple so that they can have a successful experience at one of Macedonia’s most trusted IVF clinics, PLODNOST Hospital.
What Factors Make a Successful IVF Clinic?
There are many factors that make a successful IVF clinic. These factors include:
– Success rates: this is a top factor because couples want to use the clinic that has achieved the best success rates and procedures.
– Personalized care: receiving individualized treatment plans from your doctor or nurse practitioner makes it easier for you to know what steps to take next in order to conceive. It also helps reduce stress as well.
– Flexibility: IVF clinics should be flexible when it comes to making appointments.
– Credentials and certifications of staff members: this is important because you want your doctor or nurse practitioner to have the highest credentials possible in order to provide high-quality care.
-Technology: the best clinics will invest in the newest fertility treatments and technologies to ensure that every patient gets the highest level of care possible. This includes three-dimensional ultrasounds, which can aid doctors or nurses in diagnosing infertility issues early on.
Since PLODNOST Hospital provides many different types of treatments for IVF patients, we understand how stressful it can be. Our goal is to provide support and individualized care so that we can help our patients achieve their dreams of starting a family. […]

Прочитај повеќе

1 септември 2021Macedonia, a spectacular landlocked country, has made many revolutions in all fields of life and is advancing towards progress at a rapid pace. And medical evolution is no exception. In Macedonia, the rate of C-sections is 38%. With that said, health care professionals are introducing water birth to minimize the complications associated with C-sections. Talking about its reputed hospitals, PZU Hospital PLODNOST is worth mentioning when it comes to childbirth. As the pioneer in providing waterbirth services, it is the only hospital located in Macedonia that offers water birth delivery.
Water Birth in Macedonia- A Relaxing Modern Method
One of the amazing experiences that a woman is destined to feel is childbirth. Perhaps this natural action can bring forth some challenges for moms-to-be. Yet, the wonderful feeling of giving birth to a baby encourages the woman to face these challenges with a smile on her face and to welcome the newborn warm-heartedly.
But the process of childbirth can become less stressful by modifying the environment. Luckily, we can modify the environment by providing warm water in a pool to carry out the delivery process. Fast forward today, several methods are practiced for giving the safest and best experience of childbirth to mothers. And water birth is the unique method chosen by many moms-to-be. In this modern method, the process of childbirth is carried out in a warm or lukewarm bath. If your gynecologist has recommended you water birth, you can choose the best hospital equipped with the latest technology that offers birthing pool service in Macedonia. Luckily, Macedonia has the PHI Hospital PlodNost that has adopted this process to make childbirth an easy process. PZU Hospital PLODNOST has a team of experts, a warm pool, and all the other facilities that you need for the water birth in Macedonia.
Facts about Water Birth in Macedonia
Less Stressful
We are all well acquainted with the fact that a fetus spends nine months in the amniotic sac.
Since they are accustomed to aquatic environments, waterbirth makes it less stressful and gentle for babies to arrive in the world. Moreover, mothers do not need analgesia or epidural injection to combat the pain of childbirth.
Smooth Labour Contractions
What’s better than experiencing softer labor contractions for a mother? Macedonia has licensed healthcare practitioners working at PHI Hospital PlodNost who aim to make waterbirth easier for mother and baby. The effect of gravity is counteracted and this makes it easy for mothers to give birth to neonates.
Mental and Physical Relaxation
Since water provides a calming and relaxing experience, many women choose to give birth in water. Water makes them physically and mentally relaxed and this way they can better concentrate on the delivery process.
Control Hypertension and improve Oxygen Supply
One of the major complications related to childbirth is high blood pressure. So water birth is great for lowering high blood pressure.
Their blood circulation improves and as a result, the uterine muscles get sufficient oxygen required for uterine contractions. It not only benefits mothers by decreasing their pain but also the baby can get more oxygen than he needs at the time of birth.
Takeaway
Waterbirth includes the submersion of women in water to ease the delivery process and contractions. Macedonia is among those countries that have adopted this process and are contributing to improving women and child health in the best possible way.
[…]


Прочитај повеќе
20 август 2021Finding the best Neonatology care in Macedonia can be difficult. There are many options, and it is often hard to know which places you should trust. The good news is that PLODNOST Hospital is a highly professional hospital This article will give you a list of all the factors that you should consider before making your final decision on where to take your child for care as a new parent.

What is Neonatology?
Neonatology is a subspecialty of pediatrics that focuses on the care of newborn infants with special attention to those who are born prematurely, have medical problems, or show signs of having developmental issues.
Factors to Consider When Selecting a Neonatology Provider
There are several factors to consider when choosing the best neonatology care in Macedonia for your child.
Here is a list of many of them:
-The price range; how much does it cost? Is there financial assistance available if you cannot pay yourself, or do they offer an affordable payment plan?
-What specialties and skills are available? Do they have pediatricians, neonatologists, or other specialties on staff in order to meet your child’s needs?
-What is the emergency plan if there are any complications during delivery that require immediate care at another facility? Are arrangements being made for transportation via ambulance to a nearby hospital with an appropriate medical team for neonatal care?
-Is there a maternity unit on-site, or nearby that you can use if your child is born prematurely and needs special medical attention?
-What are the qualifications of their staff members including doctors, nurses, and other assistants? Do they have additional training in newborn care specifically? For example, some people may have a certification or degree in another area of nursing, but have specialty training as a neonatal nurse.
-What types of equipment are available? Are there incubators, other machines to monitor the baby’s condition and provide the appropriate treatment if needed?
-How many babies can they take at one time? Is it enough for those who may be born prematurely or have complications?
-Do they provide educational sessions for parents and families about how to care for newborns? If so, what kind of topics will you learn about including feeding methods, diaper changing styles that work best for your child’s skin type and age.
-How far in advance do I need to schedule an appointment? Are there emergency appointments available if you have a concern and need to see someone quickly?
-Do they offer any prenatal care or support groups for parents who are expecting their child, such as ultrasounds during pregnancy.
-What is the overall atmosphere of this hospital like including decor, nursing staff friendliness, and helpfulness when speaking with them, and cleanliness?
-What is your standard of care if my child has a medical complication that requires more specialized treatment at another hospital for example.
-Does the facility have an area where siblings can play or watch television as they wait with their mom during labor and delivery, recovery after birth, or any other time while visiting their newborn?
If you have any other questions, I would recommend asking them directly. Many facilities such as ours at PLODNOST Hospital will be more than happy to answer your queries and concerns so you can feel comfortable with the decision you make about where to take your child for care as a new parent. […]

Прочитај повеќе

1 август 2021Do you need to find a Laparoscopy hospital in Macedonia? If so, then this article is for you. Finding the best Laparoscopy hospital in Macedonia can be difficult because there are many options available and not all hospitals provide the same quality of care. This blog post will discuss how to identify the best hospitals and help you make an informed decision about where to go for treatment.
Reviews
Reviews are a great way to get reliable information about the best Laparoscopy hospital in Macedonia. There are many sites that list reviews and rankings of hospitals, such as Facebook. You might also want to speak with close friends or family members who have had surgery at a certain hospital before making your decision. Remember to pay attention to the specific needs and wants of your loved one, as each person has different requirements for a hospital.
Doctor Experience
One of the most important things to find in a Laparoscopy hospital is experience. The best hospitals have teams that provide excellent care and are knowledgeable about new techniques, treatments, and technologies. If you do not feel comfortable with the team at one hospital then it may be worth investigating other options before making your final decision.
Successful Cases
The best hospitals in Macedonia should have a large number of successful cases. Successful cases are important because they show that the hospital has a positive track record and is capable of providing excellent care to patients. You can find this out by looking at the length of time that a hospital has been operating. More experienced hospitals will have more successful cases than newer ones.

Cost
The cost is another important factor to consider when choosing the best Laparoscopy hospital in Macedonia. You should be able to find a good balance between cost and quality of care; you want to pay less but still, get excellent treatment at the same time. Hospitals that have high rates for surgery may also offer discounted rates if you are paying out of pocket, and you should be able to find a hospital that is within your budget.
Локација
Another important factor to consider is the location of the hospital. If you are looking for a Laparoscopy hospital in Macedonia then it may be best to find one that has an office near your home or work, as this could reduce transportation time and make recovery easier. Hospital Plodnost is the exception to this rule as this hospital accepts overseas clients and these clients are allowed to recover in the hospital for as long as needed.
Communication
This is one of the most important factors to consider when choosing a Laparoscopy hospital. Communication can make all the difference in how surgery goes and ensure that you are getting excellent care at every step. The best hospitals will have strong communication with patients during treatment, which could include phone calls or emails between surgeries to let them know about their recovery. Hospital Plodnost is the best laparoscopic surgery hospital in Macedonia with experienced laparoscopic surgeons and doctors providing treatments.
  […]

Прочитај повеќе

23 јули 2021Answers the most common questions about coronavirus vaccines and infertility

Ние даваме одговори на најчесто поставуваните прашања со кои се среќаваме во пракса кај пациенти кои имаат проблеми со неплодност. Одговорите се засноваат на знаењето на Британското здружение за неплодност и Здружението на репродуктивни и клинички научници кои го создадоа овој труд како одговор на прашањата што пациентите ги поставија за вакцините за Ковид-19 и неплодноста (февруари 2021 година).

Should people of childbearing potential receive the Covid-1 9 vaccine?
Answer: Yes
Explanation: People of childbearing age are advised to get vaccinated when they receive a vaccination invitation. This includes those who are trying to have a baby, as well as those who are considering having a baby, whether it is in the near future or in a few years.

Can any of the Covid-19 vaccines affect fertility ?
Answer: No
Explanation: There is absolutely no evidence and no theoretical reason that any of the vaccines can affect fertility in both women and men.

Може ли да ја добијам вакцината против Ковид-19 за време на третман на неплодност (ИВФ, замрзнат ембрион, јајце клетки, сперма, индукција на овулација, оплодување, употреба на донирани гамети итн.)?
Answer: Yes
Explanation: You may need to schedule a vaccination time for Covid-19 during your infertility treatment considering that some people may experience annoying side effects a few days after vaccination that they do not want to have during of treatment (injection site pain, fever, headache, muscle aches, or feeling tired).

Дали треба да го одложам третманот за неплодност додека не ја добијам вакцината против Ковид-19?
Answer: No
Explanation: The only reason to consider postponing infertility treatment until you have been vaccinated would be if you want to protect yourself from Covid-19 before you become pregnant.

Колку брзо по вакцинацијата против Ковид-19 можам да започнам со третман за неплодност?
Answer: Immediate
Explanation: You should not delay infertility treatment

Денеска имав позитивен тест за бременост. Дали сè уште можам да добијам вакцина против Ковид-19?
Answer: Yes if you are in the risk category
Explanation:If you are at risk for Covid-19, or because of potential exposure to work-medical staff, you can still get the vaccine during pregnancy, but if you do not have an increased risk for Covid-19, the Joint Vaccination and Immunization Committee (JCVI) advises to postpone vaccination after pregnancy. There is no reason to believe that any of the Covid-19 vaccines would be harmful, but their effects in pregnancy have not yet been fully investigated. The information that is known is convincing. None of the vaccines contain a live virus so there is no risk that a pregnant woman or her baby may get Covid-19 from the vaccine. For more information on pregnancy vaccinations, see the information produced by Royal College Obstetricians and Gynecologists here .

Сакам да ги донирам моите јајце клетки / сперма за употреба на други. Дали сè уште можам да добијам вакцина против Ковид-19?
Answer: Yes
Explanation: Covid-19 vaccines do not contain a virus and therefore you cannot transmit Covid-19 by receiving the vaccine. The Human Fertilization & Embryology Authority recommends that at least 7 days have elapsed since vaccination before donating eggs or sperm. If the donor feels unwell after vaccination, they should not donate for 7 days after the onset of symptoms. Read more here .

Повторно имав спонтани абортуси и сега се обидувам повторно да забременам. Дали треба да ја одложам вакцината против Ковид-19?
Answer: No
Explanation: There is no reason to delay taking the Covid-19 vaccine because it will not affect the risk of miscarriage. […]

Прочитај повеќе

23 јули 2021Најчести причинители на сексуално преносливи инфекции и други инфекции на урогениталниот тракт се Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium, како и опортунистичките микроорганизми Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis и Candida spp.
Androflor Screen овозможува преку еден примерок да се одреди количеството на вкупната бактериска маса (14 микроорганизми), опортунистичките и вистинските патогени микроорганизми, како и присуство и број на нормална микрофлора во машкиот урогенитален тракт, со помош на најосетлива метода – мултиплекс Real Time PCR (Polymerase Chain Reaction), кој овозможува детекција и на минималното количество на микроорганизми.
Овој тест е наменет за сите мажи кои имаат некакви симптоми на инфекција или воспаление на урогенитален тракт – печење после мокрење, зачестено мокрење, воспаление на уретрата (каналот низ кој се исфрла мокрачата и сперма),печење после ејакулација, воспаление на простата, присуство на бели крвни зрнца (леукоцити) во спермата, машки стерилитет од непозната причина, пред интервенции на урогенитален тракт, баланопостити, како и кај мажи кои имаат некаков симптом, а со други тестови не се детектира никаков причинител.
Исто така овој тест се препорачува и кај сите парови пред започнување со ИВФ постапка.
Особено Androflor screen се препорачува и за мажи кои имале ризични сексуални контакти, незаштитен однос, повеќе сексуални партнерки, како и однос со партнерка која се тестирала позитивна за некоја сексуално пренослива инфекција.
Одлика на добра здравствена култура е пред започнување на сексуални односи со нова партнерка, секој маж да направи скрининг за сексуално преносливи инфекции, со цел да се лимитира нивното ширење и последиците кои произлегуваат од неоткриени и нетретирани инфекции, а последиците можат да бидат сериозни, дури и да доведат до неплодност.
Примероци кои се користат за Androflor screen се: уретрален брис, сперма (ејакулат), урина, а резултати се добиваат во рок од 72 часа.
Закажете термин на 047 208 880, со цел да добиете упатства како соодветно да се подготвите за анализата.
[…]


Прочитај повеќе


Molecular Department

Simona Bardakoska

Simona Bardakoska

Molecular Biologist

BSc Molecular Biology

Ana-Marija Bosilkovska

Ana-Marija Bosilkovska

Molecular Biologist

BSc Molecular BiologyPlodonost Logo

ПЗУ Болница Плодност
Plodonost Logo

ПЗУ Болница ПлодностКонтакт


Закажи Преглед

Администрација Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 19:00
САБ 08:00 – 13:00

Ординација по Педијатрија

Педијатрија Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 13:30
САБ-НЕД Затворено


Локација

lokacija-plodnost

Болница Плодност се наоѓа на улица Асном бр.9 (на патот за лавчанска населба познато како Лавци). За насоки до нашата болница кликнете на подолниот линк.

© 2023 Болница Плодност. Сите права се задржани.

mk_MK