ДЕРМОИДНИ ЦИСТИ НА ДВАТА ЈАЈНИЦИ ИЗВАДЕНИ ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ КАЈ 17 ГОДИШНА ПАЦИЕНТКА

По лапароскопски пат извадено е цистичното ткиво со конзервација на здравото оваријално ткиво, за да може во иднина пациентката да биде мајка.

ДЕРМОИДНИ ЦИСТИ НА ДВАТА ЈАЈНИЦИ ИЗВАДЕНИ ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ КАЈ 17 ГОДИШНА ПАЦИЕНТКА

8 јуни 2022
4.jpg
Дермоидните цисти се од вродено потекло. Настануваат од герминативното ткиво на фетусот и можат да се развиваат на било кој дел во телото. Во конкретниот случај кај нашата пациентка, на двата јајници. Тие можат да растат подоцна во животот кога се манифестираат со болки и неплодност. Тоа е плурипотентно ткиво и можат да содржат коски, рскавица, гној, лој, заби, штитна жлезда итн. Можат да растат енормно оштетувајќи го ткивото на јајчникот.
Процедурата ја објаснува д-р Христијан Трпчевски, кој го предводеше оперативниот зафат кај младата девојка:
„Кај оваа млада девојка, на десниот јајник имаше таква циста од 7 цм, а на левиот 3цм. По лапароскопски пат извадено е цистичното ткиво со конзервација на здравото оваријално ткиво, за да може во иднина пациентката да биде мајка. Билатералните цисти се поретки додека во нашата пракса сме имале многу случаеви на дермоидни цисти на едниот јајчник.“ рече д-р Христијан Трпчевски по завршениот оперативен зафат.

 

 


Plodonost Logo

ПЗУ Болница Плодност
Plodonost Logo

ПЗУ Болница ПлодностКонтакт


Закажи Преглед

Администрација Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 19:00
САБ 08:00 – 13:00

Ординација по Педијатрија

Педијатрија Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 13:30
САБ-НЕД Затворено


Локација

lokacija-plodnost

Болница Плодност се наоѓа на улица Асном бр.9 (на патот за лавчанска населба познато како Лавци). За насоки до нашата болница кликнете на подолниот линк.

© 2023 Болница Плодност. Сите права се задржани.

mk_MK