КАЈ ПАЦИЕНТКА СО ГОЛЕМА ТЕЖИНА, ЗАРАДИ КАРЦИНОМ НА ЕНДОМЕТРИУМ НА МАТКА, НАПРАВЕНО УСПЕШНО ВАДЕЊЕ НА МАТКА И ЛИМФНИ ЖЛЕЗДИ ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ

Тотално отстранување на матка со сентинелно обележување на лимфните жлезди со индоцијанин зелено, кај 73 годишна пациентка. Отстрането се и лимфни жлезди во малата карлица.

КАЈ ПАЦИЕНТКА СО ГОЛЕМА ТЕЖИНА, ЗАРАДИ КАРЦИНОМ НА ЕНДОМЕТРИУМ НА МАТКА, НАПРАВЕНО УСПЕШНО ВАДЕЊЕ НА МАТКА И ЛИМФНИ ЖЛЕЗДИ ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ

7 мај 2022
vadenje-na-matka-i-limfni-zlezdi-1-1200x900.jpg
Sentinel limph node dissection with indocianin green - Единствено во нашата држава во Болница Плодност.

Vadenje Na Matka I Limfni Zlezdi 4

Деновиве, лапароскопскиот хируршки тим на Болница Плодност предводен од д-р Христијан Трпчевски, направи тотално отстранување на матка со сентинелно обележување на лимфните жлезди со индоцијанин зелено, кај 73 годишна пациентка. Отстрането се и лимфни жлезди во малата карлица.

Vadenje Na Matka I Limfni Zlezdi 1

„Главен проблем во случајов е што пациентката е ниска, со телесна тежина од 130 кг. Поради вишокот килограми, потешко можат да се оперираат ваквите пациентки по лапароскопски пат. Ние успешно ја изведовме оваа операција лапароскопски, што е голем бенефит за пациентката и покрај огромната телесна маса. Со класична операција, опоравување ќе беше многу долго. Пациентката ја напушти болницата на третиот постоперативен ден. Иако за нас лапароскопскиот пристап во случајов беше потежок, за пациентката е секако многу полесно. Наша цел е да им олесние на пациентите. Ја искористивме предноста на лапароскопско обележување на лимфните жлезди со контраст индоцијанин зелено, метода која се работи единствено кај нас во Македонија“, вели д-р Христијан Трпчевски.

Vadenje Na Matka I Limfni Zlezdi 2

Ова е само уште еден голем успех, во низата последни успеси и методи, кои во државата се работат единствено во Болница Плодност.

Vadenje Na Matka I Limfni Zlezdi 3

 


Plodonost Logo

ПЗУ Болница Плодност
Plodonost Logo

ПЗУ Болница ПлодностКонтакт


Закажи Преглед

Администрација Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 19:00
САБ 08:00 – 13:00

Ординација по Педијатрија

Педијатрија Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 13:30
САБ-НЕД Затворено


Локација

lokacija-plodnost

Болница Плодност се наоѓа на улица Асном бр.9 (на патот за лавчанска населба познато како Лавци). За насоки до нашата болница кликнете на подолниот линк.

© 2023 Болница Плодност. Сите права се задржани.

mk_MK