ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ ИЗВАДЕНА ЦИСТА ОД 14 САНТИМЕТРИ – ПАРАОВАРИЈАЛНА

Кај млада девојка во Болница Плодност успешно е извадена голема циста параоваријална (до јајчникот).

ПО ЛАПАРОСКОПСКИ ПАТ ИЗВАДЕНА ЦИСТА ОД 14 САНТИМЕТРИ – ПАРАОВАРИЈАЛНА

15 мај 2022
4.jpg
Кај млада девојка во Болница Плодност успешно е извадена циста параоваријална (до јајчникот). Ова е доста карактеристичен случај. Девојката пред два месеци е третирана лапароскопски на друго место, само со пункција, односно празнење на течноста.
„Кај нас, пациентката доаѓа со болки и видлив ултрасонографски наод за параоваријална циста од 14 сантиметри.“
„При експлорација, огромната цистична маса беше срасната со црева и оментум. Направена е обемна атхезиолиза и делиберација на цревата, после кое се прикажува цистата, од која се евакуирани 2 литра течност. Направена е тотална цистектомија со конзервација на јајчникот, бидејќи пациентката нема остварено репродукција.“
„Ова беше навистина тешка и обемна лапароскопска операција, поради колизијата со цревата, а во нашата болница ова е веќе рутина. Претходно, во слични постапки, биле извадени и поголеми цисти до 25 сантиметри, со 4-5 литри течност“, истакна по операцијата, нашиот лапароскопски експерт, д-р Христијан Трпчевски.
Пациентката ја напушти болницата, веќе следниот ден.

 


Plodonost Logo

ПЗУ Болница Плодност
Plodonost Logo

ПЗУ Болница ПлодностКонтакт


Закажи Преглед

Администрација Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 19:00
САБ 08:00 – 13:00

Ординација по Педијатрија

Педијатрија Работно Време

ПОН-ПЕТ 08:00 – 13:30
САБ-НЕД Затворено


Локација

lokacija-plodnost

Болница Плодност се наоѓа на улица Асном бр.9 (на патот за лавчанска населба познато како Лавци). За насоки до нашата болница кликнете на подолниот линк.

© 2023 Болница Плодност. Сите права се задржани.

mk_MK