Нов начин на отстранување на оперативен материјал од утробата со лапароскопија

Нов начин на отстранување на оперативен материјал од утробата со лапароскопија

18 October 2018

На стручен состанок, прим. д-р Таше Трпчевски го презентираше најновиот начин на лапароскопско вадење на оперативен материјал. Овој зафат не се одвива преку ѕидот на стомакот, туку преку задниот вагинален ѕид, што претставува прв ваков оперативен зафат не само во Болница „Плодност“, туку и во регионот. Со ваквиот вид на оперативно отстранување, се избегнуваат трауми, кожни дефекти и пациентот побргу се опоравува.

Иако лапароскопијата важи за инвентивна метода, сепак, при оперативни зафати каде што е потребно да се отстрани поголем оперативен материјал од матката или од јајниците од утробата, потребно е да се прошират линиите на резовите. Преку овој најнов начин на вадење на оперативниот материјал, преку задниот вагинален ѕид, не се прават дополнителни оштетувања на кожата.

Секогаш први, секогаш во чекор со најновите светски достигнувања. Болница „Плодност“, Битола.


Plodonost Logo

PZU Hospital PLODNOST Bitola
Plodonost Logo

PZU Hospital PLODNOST BitolaContact Us


Book an Appointment

Administration Working Hours

MON – FRI 08:00 – 19:00
SAT 08:00 – 13:00

Department of Paediatrics

Paediatrics Working Hours

MON – FRI 08:00 – 13:30
SAT – SUN CLOSED


Location

lokacija-plodnost

Hospital Plodnost is located at St. ASNOM no.9 (on the road to Lavchanska known as Lavci). For directions to our hospital click on the link below.

© 2023 Hospital Plodnost. All Rights Reserved.

en_US