Новости

Серија на успеси на Центарот за асистирана хумана репродукција - ИВФ

Серија на успеси на Центарот за асистирана хумана репродукција - ИВФ

Серија на успеси овој месец како резултат на успешното работење на Центарот за асистирана хумана репродукција (ИВФ Центар) во Болница Плодност.

На 11.05.2015г. породено 900-тото бебе со ИВФ постапка. Машко бебе, 3050г. тешко и 49см високо, породено со царски рез, после 15 годишен стерилитет (прво ИВФ).
Прочитај Повеќе

Се роди 1000-тото бебе во ПЛОДНОСТ

Се роди 1000-тото бебе во ПЛОДНОСТ

Михаил е 1000 тото бебе кое што се роди во нашата болница. 27 годишната Андријана Кокиновска заедно со Михаил влегоа во историјата на долгогодишното постоење на нашата болница. Цел трошок за пораѓајот на Михаил го покри нашата болница.

1000-2

Прочитај Повеќе

Испитување на ВИТАМИН Д

Испитување на ВИТАМИН Д

Витаминот Д е витамин важен и за децата (рахитис) и за возрасните (остеопороза).
Според податоците од најновите испитувања, недостакот од витаминот Д во крвта е потенцијален ризик фактор за дијабет, кардиоваскуларни заболувања, како и некои видови на канцер.

Прокалцитонин (РСТ) - најважен клинички маркер за рана диференцијација на вирусна и бактериска инфекција

Прокалцитонин (РСТ) - најважен клинички маркер за рана диференцијација на вирусна и бактериска инфекција

Прокалцитонин (РСТ) - најважен клинички маркер за рана диференцијација на вирусна и бактериска инфекција.
Овој ран биомаркер e специфичен и корисен за време на бактериска инфекција(сепса). Денес е препознатлив како најкорисна алатка во процесот на дијагноза, лекување и времетраење на терапијата.
Прочитај Повеќе

Нов Стерилен кабинет IVFTECH 180

Нов Стерилен кабинет IVFTECH 180

Нашата болница деновиве се опреми со нов Стерилен кабинет IVFTECH 180, со вертикален проток на стерилен воздух, компјутерски контрoлиран и автоматизиран. Истиот служи за микроманипулација со ембриони и јајни клетки во асептични стерилни услови.

Прочитај Повеќе

Првото бебе во Битола во новата 2015 се роди во Болница Плодност

Првото бебе во Битола во новата 2015 се роди во Болница Плодност

Марко, роден во 00:03, со спонтано породување, 3500г. тежина и 51cm должина и во одлична кондиција.

Второто бебе (женско) се роди во 10:20ч., со царски рез заради хитна медицинска индикација, 3500г. и 49cm должина, во одлична кондиција.

Родилките ги посети и градоначалникот др.Владимир Талевски и им посака бериќетна година, многу здравје и среќа да ги пратат нив и нивните семејства.

Да се здрави и живи и да имаат многу среќа во животот.

Погледнете ја галеријата со клик на Прочитај Повеќе ...
Прочитај Повеќе

Πрвата работилница на Здружението на мед.сестри, акушерки и техничари

Πрвата работилница на Здружението на мед.сестри, акушерки и техничари

На 13.12.14г. се одржа првата работилница на здружението на мед.сестри, акушерки и техничари - Славјаниа Влахчева во организација на г.с Ребека Алексовска и сестрите од Болница Плодност Битола.

Работилницата со поздравен говор ја отвори др.Таше Трпчевски и даде целосна поддршка на истата за во иднина. Работилницата ја водеше дипл.сестра - акушерка Снешка Дмитровиќ.

Прочитај Повеќе

Значењето на дијагностичката лабораторија во мониторингот на ин-витро фертилизацијата (ИВФ цикусите)

Значењето на дијагностичката лабораторија во мониторингот на ин-витро фертилизацијата (ИВФ цикусите)

На 12.12.14г. (петок) со почеток во 12ч. во Хотел-Ресторан ПРЕМИЕР Битола се одржа стручен состанок организиран од Македонското здружение за медицинска биохемија и лабораториска медицина.

На состанокот, др.Таше Трпчевски одржа предавање пред присутните на тема: Значењето на дијагностичката лабораторија во мониторингот на ин-витро фертилизацијата (ИВФ цикусите).
Прочитај Повеќе

Гостување на меѓународниот симпозиум во Белград, Р.Србија

Гостување на меѓународниот симпозиум во Белград, Р.Србија

Болница Плодност со предавање и постер презентација на "Новости во хуманата репродукција 2014" (Меѓународен симпозиум) во Београд, Србија, во организација на Здружение за хумана репродукција - Србија (во соработка со Здружение за хумана репродукција - Црна Гора)
Прочитај Повеќе