Новости

Светски ден на прематуритетот

Светски ден на прематуритетот

Предвремено породување е водечка причина за смртност кај новороденчињата во нашата земја , како и во светот. Новородените кои се родени предвремено имаат многу повеке здравстевени проблеми споредено со доносените новородени ( со нивните бели дрбовви, срцето и кардиоваскуларниот систем, слухот, видот итн.).Светски ден на прематуритетот на 17 Ноември ја подигнува свеста за оваа медицинска патологија.

Прочитај Повеќе

Значењето на исхраната, хигиената и физичките активности кај младата популација

Значењето на исхраната, хигиената и физичките активности кај младата популација

Со цел да се зголеми и развива свеста од најмала возраст кај децата околу здравите навики на живеење, поврзани со исхраната, хигиената и физичките активности, најмладите членови од Академијата за боречки вештини За-Нет-До ја посетија Болница „Плодност“ и беа дел од едукативната дружба со д-р Маргарита Камбовска, специјалист педијатар.

Прочитај Повеќе

Нови искуства од перинаталната медицина

Нови искуства од перинаталната медицина

На 13 Светски конгрес на перинатална медицина кој се одржа во Белград во периодот 26-29.10.2017 година, учествуваа д-р Марија Христовска, специјалист гинеколог акушер и д-р Кристинка Пајаковска, специјалист гинеколог акушер. Конгресот беше домаќин на 2000 учесници од 60 светски дестинации, во сите области на перинаталната медицина, неонатологијата, акушерската дејност, педијатриската дејност, перинаталната патологија, педијатриска хирургија, педијатриска кардиологија и генетика.

Прочитај Повеќе

Презентација на тема „Витаминот Д во детска возраст“

Презентација на тема „Витаминот Д во детска возраст“

На нов современ начин, преку постер сесија, стручниот тим при Дијагностичката лабораторија на Болница „Плодност“, одржа презентација на тема „Витаминот Д во детска возраст“, во рамките на 45-тите Октомвриски средби, научно стручен собир на лабораториски професионалци со меѓународно присуство, во организација на Сојузот на здруженија на медицински лаборанти и санитарни техничари на Република Македонија.

Прочитај Повеќе

Нови практични светски искуства во Болница „Плодност“ од конгресот во Анталија

Нови практични светски искуства во Болница „Плодност“ од конгресот во Анталија

Во организација на Европското здружение за гинеколошка лапароскопија и хистероскопија (ендоскопија) ESGE, во турскиот град Анталија од 18-21 октомври по 26 пат се одржа годишниот конгрес за гинеколошка ендоскопија. На конгресот учествуваа двајца лекари-специјализанти од Болница „Плодност“, д-р Христијан Трпчевски и д-р Синиша Трпчевски.

Прочитај Повеќе

6 годишно искуство со Офис мини хистероскопија во Болница „Плодност“

6 годишно искуство со Офис мини хистероскопија во Болница „Плодност“

Офис мини хистероскопијата е минимално инвазивна процедура која се користи за дијагноза на промени во каналот на грлото на матката и шуплината на матката. Се користи кај третманите за неплодност и претставува процедура во која пациентката не чувствува тегоби, иако не се користат анестетици. Прва во земјава, Болница „Плодност“ започна да ја користи оваа метода при
дијагностицирањето уште пред 6 години, на чело со д-р Таше Трпчевски.

Прочитај Повеќе

Искуство на родилка во Болница „Плодност“

Искуство на родилка во Болница „Плодност“

Деновиве во Болница „Плодност“ на свет дојдоа нови членови на големото семејство новородени. Разговаравме со Ивана Котевски, наша пациентка, а сега и мајка, која на свет го донесе Христијан, прво дете во семејството Котевски.

Прочитај Повеќе

Контрола на бременост

Контрола на бременост

Вашата прва посета

Анализата на крвта е рутински дел од контролата во бременоста.Кога ќе дојдете на прва контрола кај својот лекар ќе Ви биде земена крв за некои анализи .Тоа е затоа што би требало да се провери :

  • Вашата крвна група
  • Дали е вашиот Rh фактор негативен или позитивен

Прочитај Повеќе

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар

Во просториите на Болница „Плодност“ во Битола, потпишан е Меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар од Битола. Меморандумот за соработка има за цел да ги доближи активностите на делување на двете г институции во насока на превенција и едукација против една од најопасните болести на дешенината, хепатитисот.

Прочитај Повеќе