Category Archives: Наши совети

Физиолошки промени кај жената за време на бременоста

Физиолошки промени кај жената за време на бременоста

1. Промени на гениталните органи кај жената за време на бременоста

Надворешните гениталии се зголемуваат,стануваат поеластични со цел да се прпремат за раѓање.Вагината се проширува и издолжува,се задебелува нејзиниот зид и станува поеластична. Матката трпи најзначајни промени затоа што вo неа се развива плодот. Таа се зголемува и нејзината маса од 50гр. пред бременоста стигнува до 1 кг. на крајот од бременоста.

Read More

No Comments Наши совети