Category Archives: Болница Плодност Битола

Прво па машко во 2016 во Болница Плодност Битола

Прво па машко во 2016 во Болница Плодност Битола

Во првиот ден од новата 2016г во нашата болница се роди здраво машко дете со тежина од 2800г., должина 48cm во одлична кондиција. Родилката е од Охрид, која предходно има 12 неуспешни ИВФ постапки, 13та успешна кај нас. Ова е еден уште доказ за нашата успешна и напорна работа. Честитки, да е здрав и жив покрај своите родители.
Read More

DNA fragmentation тест за прв пат во Македонија (нов автоматизиран систем за анализа на сперма)

DNA fragmentation тест за прв пат во Македонија (нов автоматизиран систем за анализа на сперма)

DNA fragmentation тест за прв пат во Македонија (нов автоматизиран систем за анализа на сперма)

Паровите кои имаат висок процент на DNA фрагментација во главата на сперматозоидите ќе мораат да одат на IVF-ICSI постапката и да ги избегнат инсеминациите кои мораат да ги прават како услов за да добијат ИВФ со поддршка на ФЗОМ.
За значењето на овој тест прочитајте подолу.
Read More

Учество на 5-от Меѓународен конгрес на Здружението на анестетичари на Србија

Учество на 5-от Меѓународен конгрес на Здружението на анестетичари на Србија

Тимот на анестетичари од ПЗУ Болница Плодност од Битола, зедоа активно учество во 5-от Меѓународен конгрес на Здружението на анестетичари на Србија.
На конгресот беа презентирани теми од секојдневното работење во ПЗУ Болница Плодност од Битола, со следење на текот на модерната медицина во современи услови.
Read More

Благодарница од наши пациенти

Благодарница од наши пациенти

Доказ за нашата работа и посветеност. Ви благодариме за убавите зборови. Имајте прекрасни мигови со Вашите најмили Сара и Ребека. Од тимот на Болница Плодност - Hospital Plodnost

Трет успех на Болница Плодност со абдоминален серклаж

Трет успех на Болница Плодност со абдоминален серклаж

Кај пациентките кои имаат повторувачки спонтани абортуси во втор триместер од бременоста заради слабост на грлото на матката од најразлични причини (вродени или стекнати, најчесто после конизација или траума при породување) се прави вагинален серклаж. Околу гролото на матката преку вагината се поставува нересорптивен конец кој ќе служи како превенција за евентуално предвремено отварање на грлото на матката. Доколку тоа не успева и тој конец попушта настанува спонтан абортус или предвремено породување кое резултира со лош завршеток за плодот.
Read More

Серија на успеси на Центарот за асистирана хумана репродукција - ИВФ

Серија на успеси на Центарот за асистирана хумана репродукција - ИВФ

Серија на успеси овој месец како резултат на успешното работење на Центарот за асистирана хумана репродукција (ИВФ Центар) во Болница Плодност.

На 11.05.2015г. породено 900-тото бебе со ИВФ постапка. Машко бебе, 3050г. тешко и 49см високо, породено со царски рез, после 15 годишен стерилитет (прво ИВФ).
Read More

Се роди 1000-тото бебе во ПЛОДНОСТ

Се роди 1000-тото бебе во ПЛОДНОСТ

Михаил е 1000 тото бебе кое што се роди во нашата болница. 27 годишната Андријана Кокиновска заедно со Михаил влегоа во историјата на долгогодишното постоење на нашата болница. Цел трошок за пораѓајот на Михаил го покри нашата болница.

1000-2

Read More

Испитување на ВИТАМИН Д

Испитување на ВИТАМИН Д

Витаминот Д е витамин важен и за децата (рахитис) и за возрасните (остеопороза).
Според податоците од најновите испитувања, недостакот од витаминот Д во крвта е потенцијален ризик фактор за дијабет, кардиоваскуларни заболувања, како и некои видови на канцер.