Category Archives: Болница Плодност Битола

Искуство на родилка во Болница „Плодност“

Искуство на родилка во Болница „Плодност“

Деновиве во Болница „Плодност“ на свет дојдоа нови членови на големото семејство новородени. Разговаравме со Ивана Котевски, наша пациентка, а сега и мајка, која на свет го донесе Христијан, прво дете во семејството Котевски.

Read More

Контрола на бременост

Контрола на бременост

Вашата прва посета

Анализата на крвта е рутински дел од контролата во бременоста.Кога ќе дојдете на прва контрола кај својот лекар ќе Ви биде земена крв за некои анализи .Тоа е затоа што би требало да се провери :

  • Вашата крвна група
  • Дали е вашиот Rh фактор негативен или позитивен

Read More

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар

Во просториите на Болница „Плодност“ во Битола, потпишан е Меморандум за соработка помеѓу Болница „Плодност“ и Хепар Центар од Битола. Меморандумот за соработка има за цел да ги доближи активностите на делување на двете г институции во насока на превенција и едукација против една од најопасните болести на дешенината, хепатитисот.

Read More

Најново во Болница „Плодност“ - флексибилен видео ларингоскоп според последните светски стандарди

Најново во Болница „Плодност“ - флексибилен видео ларингоскоп според последните светски стандарди

Во Болница „Плодност“ пристигна најсовремениот и најнов модел на флексибилен видео ларингоскоп. Тимот на анестезиолози од Болница „Плодност“практично ја прикажа примената на овој ларингоскоп, кој се поставува кај пациентите пред оперативните зафати, истовремено следејќи ги сите процедури на видео екран.

Read More

Можност за замрзнување на сперма пред започнување со третман за карциноми кај мажи

Можност за замрзнување на сперма пред започнување со третман за карциноми кај мажи

Болница „Плодност“ им дава посебна можност на мажите кои треба да започнат со одредени третмани за карциноми, да ја реализираат сопствената желба за потомство.

Познато е дека одредени третмани за рак (радиотерапија, хемотерапија, терапија со коскена срцевина и хирушки интервенции) можат да влијаат на плодноста на мажот. Тоа влијание може да биде само за одреден временски период, но во одредени случаи и трајно.

Read More

Нова надградба на персоналот по светски стандарди

Нова надградба на персоналот по светски стандарди

Николче Огненовски, ембриолог во Болница „Плодност“ во одделот за ИВФ, се врати од едукација која се одржуваше во Центарот за истражување и развој на фабриката Витролајф во Гетеборг, Шведска. Тој присуствуваше на обуките за оптимизирање на успехот во ИВФ лабораторија, култура на ембриони, контрола на квалитет и витрификација.

Read More

Нова донација во Болница „Плодност“

Нова донација во Болница „Плодност“

Во Болница „Плодност“ пристигна донација од компанијата Трејдек, која е застапник на многу големи компании во Македонија, вклучувајќи ја и компанијата Филипс, чии производи се најдоа во нашата болница. Од оваа компанија за нашите новороденчиња беше донирана рачна пумпа за отстранување на вишок на млеко кај доилките, шишиња, цуцли и лажливки, како дел од серијата производи Авент, наменети за новороденчињата.

Read More

Децата од „Вошебно сонце“ на систематски преглед во Болница „Плодност“

Децата од „Вошебно сонце“ на систематски преглед во Болница „Плодност“

Во педијатриската ординација „Св. Стилијан“ во Болница „Плодност“, на систематски преглед беа учениците од детската градинка „Волшебно сонце“. Тие за прв пат ја посетија нашата болница, во придружба на своите воспитувачи и родители, на кои им беа измерени основните параметри: висина, тежина, дишење итн.

Read More

Практична изведба на хечинг во Болница „ПЛОДНОСТ“ Битола

Практична изведба на хечинг во Болница „ПЛОДНОСТ“ Битола

Кај одредени пациентки не може да дојде до имплантација на ембрионот после ембриотрансфер, поради неотворање на обвивката на ембрионот. Кај ваквите пациентки во Болница „Плодност“ се употребува методата АСИСТЕД ХЕЧИНГ, каде со примена на најсофистициран ласерски систем се прават мали отвори во обвивката на ембрионот, со што се олеснува неговото ослободување од таа обвивка. Преку оваа метода значително се подобрува процентот на имплантација, а со тоа и на бременост. Најнови технологии, најсовремена опрема и најдобар професионално обучен персонал, само во Болница „Плодност“ Битола.

Read More

Тест за одредување на нивото на оксидативен стрес во сперма

Тест за одредување на нивото на оксидативен стрес во сперма

Единствено во Македонија и пошироко во регионот, андролошкиот кабинет при ИВФ центарот за асистирана хумана репродуцкија во болница Плодност, воведува најсовремена анализа за одредување на нивото на оксидативен стрес во семената течност кај мажот, која се применува во светски ИВФ центри.

Со оваа анализа се одредува рамнотежата помеѓу штетните оксиданси и заштитните антиоксиданси во спермата. Може да се примени на свежи примероци на сперма, но и после одмрзнување на замрзнати примероци.

Read More